Rajzolás és színezés az óvodában

színek

A rajzolás sok mindent elárulhat a szülő számára, ezért jó, ha minél több ilyen jellegű feladatot szánsz gyermekednek. A rajzolás közben használt színek megfigyelése ugyanis kiemelkedően fontos lehet.

A legtöbbet az önállóan elkészített rajzokból deríthetsz ki, de a színezők is kitűnően alkalmasak a gyerek érzelmeinek megvizsgálására.

Üresen hagyott helyek…

Rajzlásnál a színeken túl egyéb más dolgokat is megvizsgálhatsz. A legszembetűnőbb dolog, hogy a gyermek vajon él-e a lehetőséggel, hogy az egész lapot kitöltse a színes ceruzákkal vagy sok rajta az üresen hagyott hely.

Ha sok az üres hely a lapon, az a gyermek bizonytalanságára utal, illetve arra, hogy az életben sok a számára ismeretlen terület. Ezen felül pedig utal még a kreativitás hiányára is vagy a türelmetlenségre.

színek

Erős és gyenge színek a papírlapon

A színeket rajzolás vagy színezés esetében is alaposan meg lehet vizsgálni, lényegében az eredmények ugyanazt mutatják.

Azok a gyerekek, akik erősebb, intenzív színeket használnak, tehát jobban rányomják a papírra ceruzát, azok az életben is magabiztosabbak, határozottabbak és önállóbbak.  Ezzel ellentétben azok a gyerekek, akiknek rajzai haloványabbak, azoknak a személyiségük visszahúzódó és félénk, nehezen viselik a kritikát.

A rajzolásnál használt színek jelentései

Maguknak a színeknek a jelentése tulajdonképpen a gyermekeknél is ugyanazt jelentik, mint a felnőtteknél, vagy amikor szimbólumokat vizsgálunk.

A fehér a tisztaság, az önzetlenség színe. A sárga önállóságra, magabiztosságra utal, a narancssárgát használó gyerekek melegszívűek, vidámak. A piros szín használata akár agresszióra is utalhat, míg a rózsaszín éppen az érzékenységre utal. A kék színt szerető gyerekek általában nyugodtak, míg a zöld kedvelők szeretik az egyenlőséget, a harmóniát.

Érdemes tehát minél több színezési, rajzolási feladatot adnod a gyereknek és folyamatosan figyelni az esetleges stílusban fellépő változásokat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*